de Rode Muur

Plakplek voor lovende, kritische en leerzame boekbesprekingen

Tim Parks – Een seizoen met Hellas Verona

Een seizoen met Hellas Verona van Tim ParksIs Een seizoen met Hellas Verona van Tim Parks een roman of non-fictie? Boekhandelaren twijfelen. Ik zag het boek bij de romans, reisverhalen en bij de sportboeken in de kast staan. Een sociologische studie is ook een goede omschrijving.

De harde kern

Tim Parks reisde een jaar lang samen met de harde kern van Hellas Verona naar de uitwedstrijden van de club. Het resultaat? Treffende verhalen over het functioneren van ‘de twaalfde man’,Β  de eer van je eigen kleuren en het belang van identiteit boven dat van de moraal.

Niet alleen voor voetballiefhebbers

Je hoeft geen voetballiefhebber te zijn om Een seizoen met Hellas Verona te waarderen. Het helpt waarschijnlijk wel. De hoofdstukindeling is globaal een kopie van de loop van de competitie. Opvallend: in de winterstop, voor de voetballiefhebber een saaie periode, zakt ook het boek van Tim Parks in. Vreemd genoeg geldt dit ook voor het einde van het boek. Dat ligt dit keer dan niet aan de competitie, want die is razend spannend.

Supporters interessanter dan spelers

De schrijver lijkt aan het einde van Een seizoen met Hellas Verona de aansluiting met la squadra gialloblΓΉ kwijt te raken. In plaats daarvan reist hij eens mee met de spelers, dan weer eens met het bestuur. Of hij gaat op de perstribune zitten. En dat is jammer, want op die plekken is de liefde voor kleuren van club minder groot dan bij de harde kern.

Onvoorwaardelijke liefde voor de kleuren

De echte onvoorwaardelijke liefde voor de kleuren van de club vind je alleen hoog in het stadion, ver weggestopt, door de politie te pas en te onpas beurs geslagen, maar vanaf het begin van de warming-up tot aan het laatste fluitsignaal zingend voor de spelers die de kleuren dragen waarop ze trots zijn. Die kleuren en die trots is alles wat de supporters hebben. Dat laat Parks treffend zien. En dat maakt Een seizoen met Hellas Verona een fascinerend boek.


Vertaling: C.M.L. Kisling


 

Dit vinden jullie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besproken boek

Titel:

Schrijver:

Uitgever:

ISBN:

Vertaling:

Vind je de Rode Muur leuk?

Dan wil je misschien wel een klein bedrag doneren. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie.

Bedrag