de Rode Muur

Plakplek voor lovende, kritische en leerzame boekbesprekingen

Robert Anker – Een soort Engeland

Een soort Engeland van Robert AnkerEen soort Engeland van Robert Anker gaat over een toneelspeler die zich verliest in zijn eigen zelfbeeld. To be or not be? Spelen of zijn?

Libris Literatuurprijs 2002

Robert Anker won in 2002 de Libris Literatuurprijs voor Een soort Engeland. Waarom is mij niet helemaal duidelijk. Uit het juryrapport blijkt dat de jury het vooral geweldig vond dat Anker zijn hoofdpersonage een paar stevige stappers heeft aangetrokken. Hoewel leuk bedacht, en prima in overstemming met het thema, is het wat aan de magere kant om van het beste boek van het jaar te spreken lijkt mij. Als er in dat jaar niets beter was, was het misschien beter de prijs niet uit te keren.

Zelfde thematiek bij Freek de Jonge

Vind je dit interessante vragen? Bekijk dan De Tol van Freek de Jonge. In de voorstelling komt delfde thematiek naar voren, maar dan beter en leuker uitgewerkt.

Mythe of eigen leven

Of bekijk De Mythe van Freek de Jonge. Ook die voorstelling raakt het thema ‘zijn of spelen’. Leef je de mythe die je omgeving van je wil maken totdat het je vernietigt (John Lennon, Jezus, Martin Luther King)? Of kies je voor je eigen weg, niet zelden tot woede van je volgelingen (Bob Dylan en Freek zelf)?

Bob Dylan

Andere kijktip over hetzelfde thema: No direction home van Martin Scorsese. Deze film gaat over Bob Dylans strijd tegen de Dylan die zijn fans van hem wilden maken.


..

Dit vinden jullie:

  1. Hollands geneuzel

    Freddie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besproken boek

Titel:

Schrijver:

Uitgever:

ISBN:

Vertaling:

Vind je de Rode Muur leuk?

Dan wil je misschien wel een klein bedrag doneren. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie.

Bedrag