de Rode Muur

Plakplek voor lovende, kritische en leerzame boekbesprekingen

Paul Auster – Orakelnacht

Orakelnacht van Paul AusterDe hoofdpersoon in Orakelnacht was behoorlijk ziek, maar is inmiddels weer aan de beterende hand. In een blauw notitieblokje schrijft hij het verhaal over een uitgever die aan de dood ontsnapt.

 

Manuscript uit 1927

In dit verhaal speelt een manuscript uit 1927 een grote rol. En zowel het manuscript als het verhaal over de uitgever raken het persoonlijke leven van de schrijver. Orakelnacht van Paul Auster biedt dus meerdere verhalen voor de prijs van รฉรฉn dus.

Voetnoten

Het is misschien niet iedereen gegeven deze kluwen aan verhaallijnen te waarderen. Zeker niet omdat Auster er ook nog voetnoten aan toe heeft gevoegd. Dat is lastig bij het lezen uiteraard. Orakelnacht vraagt dan ook wat meer van de lezer dan bijvoorbeeld De Da Vinci code van Dan Brown.

Ode aan fictie

Daar krijg je als lezer wel wat voor terug. Melancholie die onder je huid kruipt bijvoorbeeld. Een roman waarin schrijven verlossing biedt doordat de schrijver de werkelijkheid ermee naar zijn hand kan zetten. Orakelnacht is een ode aan fictie.


Vertaling: Ton Heuvelmans


ย 

Dit vinden jullie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besproken boek

Titel:

Schrijver:

Uitgever:

ISBN:

Vertaling:

Vind je de Rode Muur leuk?

Dan wil je misschien wel een klein bedrag doneren. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie.

Bedrag