de Rode Muur

Plakplek voor lovende, kritische en leerzame boekbesprekingen

Pascal Mercier – Nachttrein naar Lissabon

Nachttrein naar Lissabon Mercier Raimund Gregorius. de hoofdpersoon in Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier, laat van de ene op de andere dag zijn leven in Bern achter zich. Hij vertrekt naar Lissabon.

 

In de voetsporen van de dichter

Neemt Raimund Gregorius zijn leven in eigen handen? Niet direct. In Lissabon gaat hij in eerste instantie helemaal op in het leven van de dichter Amadeu de Prado.

De grote vragen in het leven

Maar uiteindelijk zijn de voetsporen van iemand anders niet voldoende en moet ook Gregorius voor zichzelf een antwoord vinden op de grote vragen in het leven: Wat wil je met je leven? Wat moet je daarvoor overwinnen? En hoeveel invloed heb je op het verloop ervan?

Een overmaat aan zelven

“Ieder van ons is verschillende, is vele, is een overmaat aan zelven”, is een gedeelte van een motto in Nachttrein naar Lissabon, ontleend aan Fernando Passoa.

Wat gebeurt er met de zelven waaraan we geen aandacht besteden? De levens die we ook hadden kunnen leiden? Moet je net als de hoofdpersoon huis en haard verlaten om daarachter te komen? Misschien. Mischien ook niet.

Weg van huis

Wat zeker is dat als je uit je vertrouwde omgeving en routine raakt, het gemakkelijker (en soms zelfs noodzakelijk) is aan je andere zelven eens wat aandacht te schenken. Een goed boek heeft dat effect ook. Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier is zo’n boek.


.

Dit vinden jullie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besproken boek

Titel:

Schrijver:

Uitgever:

ISBN:

Vertaling:

Vind je de Rode Muur leuk?

Dan wil je misschien wel een klein bedrag doneren. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie.

Bedrag