de Rode Muur

Plakplek voor lovende, kritische en leerzame boekbesprekingen

Michael Chabon – De wonderlijke avonturen van Kavalier en Clay

De wonderlijke avonturen van Kavalier en ClayDe wonderlijke avonturen van Kavalier en Clay van Michael Chabon begint in 1939 als Joe Kavalier uit het bezette Praag ontsnapt en naar New York vlucht.

The Escapist

In New York begintย Joe Kavalier samen met zijn neef Sammy Klayman een stripblad. De centrale held van dit blad is โ€˜the Escapistโ€™, een ontsnappingskunstenaar die Naziโ€™s er regelmatig flink van langs geeft.

Leven als een in stripverhaal

Vanaf dat moment volgen de avonturen van Joe en Sammy elkaar in een rap tempo op. Dat alles in het New York van het midden van de vorige eeuw, met een fris uitstapje naar Antarctica.

Maatschappelijke thema’s genoeg

En passant wordt in De wonderlijke avonturen van Kavalier en Clay niet alleen de uitbuiting van striptekenaars, maar ook de vervolging en onderdrukking van homoseksuelen in het โ€˜vrijeโ€™ Amerika aan de orde gesteld. En er zijn gastoptredens van onder andere Salvador Dali en Orson Welles.

Laat je meeslepen

Genoeg redenen dus om je Baf! Kaboem! te laten meeslepen met De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay. De roman won niet voor niets de Pulitzerprijs voor fictie in 2001.


Vertaling: Gerda Baardman en Christien Jonkheer


 

Dit vinden jullie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besproken boek

Titel:

Schrijver:

Uitgever:

ISBN:

Vertaling:

Vind je de Rode Muur leuk?

Dan wil je misschien wel een klein bedrag doneren. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie.

Bedrag