de Rode Muur

Plakplek voor lovende, kritische en leerzame boekbesprekingen

Joke van Leeuwen – Feest van het begin

Feest van het begin - Joke van LeeuwenFeest van het begin van Joke van Leeuwen speelt tijdens het begin van de Franse revolutie. Energie en nieuwe mogelijkheden overal. Maar chaos en terreur liggen op de loer.

Woedende massa op weg naar de koning

Het Feest van het begin speelt tijdens de Franse revolutie. De grote namen en gebeurtenissen uit de geschiedenisboeken zijn er echter niet centraal in, ze zijn het decor. Daarnaast speelt de roman tijdens een beperkte periode van de revolutie. Het verhaal begint met de mars van een woedende massa naar Versailles om de koning te bewegen de leefomstandigheden in Parijs te verbeteren (1789) en eindigt met de introductie van de guillotine (1792). DatΒ  is een sterke keus van Van Leeuwen. In lezer die op school goed heeft opgelet weet namelijk dat het guillotinemes de jaren nauwelijks stil zal hangen, maar de personages nog niet. Zij voelen alleen de dreiging.

Van korte duur

De roman heet niet voor niets Het feest van het begin. Na een korte periode van hoop, was het feest al snel over. In de eerste fasen raken alle mensen aangestoken door de veranderingen om zich heen en gaan ze anders denken over de maatschappij Γ©n zichzelf. Maar chaos ligt op de loer en het duurt niet al te lang of terreur wint terrein. Mensen gebruiken de revolutie voor eigen gewin. Of ze verlangen simpelweg naar een sterke leider die, desnoods, met harde hand de orde handhaaft.

Revolutie als jong meisje

Indrukwekkend is het einde van de de roman waar een van de personages zich afvraagt waarom ‘de schilder van de revolutie’ haar verbeeldde als een ‘jong ding’? De revolutie als een jong meisje nog, dat duidelijk niet is voorbereid op dat wat komen gaat.


Meer informatie

Lees zeker ook Een veiliger oord, de roman in drie delen van Hilary Mantel over de Franse revolutie.


Dit vinden jullie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besproken boek

Titel:

Schrijver:

Uitgever:

ISBN:

Vertaling:

Vind je de Rode Muur leuk?

Dan wil je misschien wel een klein bedrag doneren. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie.

Bedrag