de Rode Muur

Plakplek voor lovende, kritische en leerzame boekbesprekingen

Ian McEwan – Aan Chesil Beach

Aan Chesil Beach (On Chesil Beach) van Ian McEwan is misschien meer een novelle dan een roman. Over twee onzekere volwassenen die in een keten van reactie-op-reactie al op hun trouwavond voorgoed van elkaar verwijderd raken.

Terug naar de jaren ’60

Engeland begin jaren 60. Florence en Edward zitten samen aan een diner in een hotel aan de kust van Engeland. Het is de avond van hun trouwdag. Beiden zijn opgegroeid in een omgeving met traditionele waarden, zeker op seksueel gebied. Maar om hen heen zijn de omgangsvormen langzaam losser aan het worden.

Edward houdt het niet meer

Edward heeft lang naar zijn huwelijksavond met Florence uitgekeken. Geïnspireerd door de opkomende lossere seksuele moraal, is zijn verlangen bijna onhoudbaar groot geworden. Tegelijkertijd is hij bang niet goed te presteren in bed. Florence ziet juist erg op tegen de eerste nacht samen. Niet gewend aan lichamelijke intimiteit is ze bang voor dat wat er komen gaat. Seks is voor haar de prijs van het huwelijk, niet de beloning.

Onzekerheid over zichzelf en de ander

De onzekerheid van beide geliefden over zowel hun eigen gevoelens als de motieven en verlangens van de ander zijn de ingrediënten voor een huwelijksavond die dramatisch verloopt. Het resultaat? Definitieve verwijdering, nog voordat het huwelijk echt een kans heeft gehad.

Een aanrader

Ian McEwan weet ook in Aan Chesil Beach de lezer weer te raken en mee te voeren in de ongewisse, veranderlijke wereld van zijn hoofdpersonages. Het boek is een absolute aanrader. Zoals het hele oeuvre van McEwan eigenlijk.


Dit vinden jullie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besproken boek

Titel:

Aan Chesil beach

Schrijver:

Ian McEwan

Uitgever:

de Harmonie

ISBN:

9789061699260

Vertaling:

Rien Verhoef

Kaft Aan Chesil Beach - Ian McEwan

Vind je de Rode Muur leuk?

Dan wil je misschien wel een klein bedrag doneren. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie.

Bedrag