de Rode Muur

Plakplek voor lovende, kritische en leerzame boekbesprekingen

Hafid Bouazza – Paravion

Paravion Hafid BouazzaHeeft Hafid Bouazza voor Paravion de Gouden Boekenuil gewonnen? Of de AKO Literatuurprijs? De Libris Literatuurprijs? Alle drie de prijzen? Het zou terecht zijn.

Denken aan waar je niet bent

In Paravion schrijft Bouzza schitterend sensitief over ‘het oude land’ en ‘de nieuwe wereld’. Dromen over de plek waar je niet bent.

Herinneringen worden dromen

Alle mannen uit het dorp van Baba Baloek gaan op weg naar ‘de nieuwe wereld’. Kansen genoeg. Behalve als je met zijn allen in een klein cafΓ© bij elkaar gaat zitten praten over ‘thuis’. Tegen die gedroomde herinneringen is geen toekomstperspectief opgewassen.

Dromen over ver

Baba blijft achter in het dorp. Hij droomt op zijn beurt dan weer over het verre land waaruit hij en de andere achterblijvers telkens kaarten en brieven krijgen. Via luchtpost. Par avion.

Alles is verbeelding en taal

Paravion lijkt misschien een roman over migranten in een nieuwe wereld. In werkelijkheid is het een ode aan de verbeelding en aan de taal. Bouazza heeft een geheel eigen stem in ons taalgebied. Een krachtige, poΓ«tische stem die mij bevalt.


Meer Hafid Bouazza


 

Dit vinden jullie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besproken boek

Titel:

Schrijver:

Uitgever:

ISBN:

Vertaling:

Vind je de Rode Muur leuk?

Dan wil je misschien wel een klein bedrag doneren. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie.

Bedrag