de Rode Muur

Plakplek voor lovende, kritische en leerzame boekbesprekingen

Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen

de helaasheid der dingen samenvatting Dimitri VerhulstDe helaasheid der dingen lazen we als opvolger van het prettig trage Het huis van de moskee. En dat was ff, hoe zullen we het zeggen, … schakelen.

Een jeugd in Reetveerdegem

De hoofdpersoon van De helaasheid der dingen kijkt terug op zijn jeugd in het Vlaamse Reetveerdegem. Hij woonde samen met zijn vader en drie werkloze ooms bij zijn grootmoeder. Het was een familie die eigenlijk maar talent had voor één ding: drinken. Beter gezegd: zuipen!

Wedstrijdje alcoholinname

Oom Herman wint zelfs het wereldkampioenschap drinken (om daarna in een auto te stappen en dronken een bende gangsters van de weg te rijden). Afgunst bij oom Potrel hierom. Dus die organiseert een meerdaagse drinkwedstrijd naar voorbeeld van de Ronde van Frankrijk. 1 glas alcohol per 5 kilometer. De bergen gaan met sterke drank. Zo laat hij zien dat hij de stiel van het drank binnengieten beter beheerst dan zijn broer. Ziekenhuisopnames gegarandeerd.

Ode aan de jeugdzorg

Het is maar een van de vele verhalen in De helaasheid der dingen. Dolkomisch? Jazeker! Maar tegelijkertijd schrijnend. Gelukkig wordt de hoofdpersoon door Dienst Bijzondere Jeugdzorg uit het gezin geplaatst. Het is zijn redding. Een ode aan de jeugdzorg. Dat mag ook wel eens.

Dankzij De helaasheid der dingen zijn we fan van Dimitri Verhulst geworden. Voor altijd!


Meer informatie over De helaasheid der dingen

  • Op 21 september 2007 sprak Dimitri Verhulst bij Pauw en Witteman over het autobiografische karakter van De helaasheid der dingen. Het filmpje van dit zeer indrukwekkend interview was hier te zien, maar de NPO, of VARA of wie dan ook heeft het helaas weggehaald. Laat het me gerust weten als je de nieuwe link weet.
  • De helaasheid der dingen is ook verfilmd. Zeer succesvol naar mijn mening. Op de IMDB.com krijgt de film een 7,3 (januari 2013)

Dit vinden jullie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besproken boek

Titel:

Schrijver:

Uitgever:

ISBN:

Vertaling:

Vind je de Rode Muur leuk?

Dan wil je misschien wel een klein bedrag doneren. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie.

Bedrag