de Rode Muur

Plakplek voor lovende, kritische en leerzame boekbesprekingen

Bart Moeyaert – Broere

Broere Bart MoeyaertBroere van Bart Moeyaert staat vol verhalen die je laten terugdenken aan je eigen jeugd, ook als die behoorlijk verschilt met die van de hoofdpersoon.

Zeven broers

De zeven broers in Broere worden niet met hun eigen namen beschreven, ze bestaan in verhouding tot elkaar: ‘De Oudste, De Stilste, De Echtste, De Verste, De Liefste, De Snelste En Ik.’ Dat is poëtisch sterk gevonden van Moeyaert. Het laat zien dat de broers richting de buitenwereld een eenheid vormen, maar zich onderling wel graag van elkaar onderscheiden. De hoofdpersoon is de jongste van de zeven broers en is een beetje een buitenstaander die vooral tegen de anderen opkijkt.

Broere is een boek vol humor

Tweede plusplunt van het boek: de 31 verhalen bezitten veel humor. Genoeg in ieder geval om van de verhalenbundel een prettige leeservaring te maken. En genoeg ook om te voorkomen dat je aandacht verslapt. Want hoeveel vertellingen over een familie kun je aan? Hoe leuk ook, het risico bestaat dat je na een verhaal of tien het wel weet. Of misschien niet weet, maar het verder wel gelooft. Zeker als de verhalen zelf weinig samenhang vertonen, loopt zo’n bundel jeugdherinneringen het risico te anekdotisch te worden. Broere neigt soms ook die kant op. Maar zoals gezegd, Moeyaert redt zijn verhalen met humor. En met zijn poëtisch schrijftalent.


Meer over Bart Moeyaert

  • De nieuwe versie van Broere bevat 11 extra verhalen.
  • bartmoeyaert.com
  • In beeld: Bart Moeyaert was 8 oktober 2000 gast bij Hanneke Groenteman in haar programma De Plantage:


Dit vinden jullie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besproken boek

Titel:

Schrijver:

Uitgever:

ISBN:

Vertaling:

Vind je de Rode Muur leuk?

Dan wil je misschien wel een klein bedrag doneren. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie.

Bedrag