de Rode Muur

Plakplek voor lovende, kritische en leerzame boekbesprekingen

Anthony Doerr – Verlossing

Verlossing van Anthony DoerrIn Verlossing van Anthony Doerr droomt David dingen die later ook echt gebeuren. Als hij op een nacht droomt dat zijn dochtertje verdrinkt, vlucht hij. Zo hoopt hij te voorkomen dat ook die droom werkelijkheid wordt.

Een mooie gedachte

Op een tropisch eiland ontmoet David een meisje dat hem leert dat hij door te dromen de toekomst naar zijn hand kan zetten. Dat is een mooie gedachte. Maar daarmee is Verlossing van Anthony Doerr nog geen goed boek. Het had namelijk allemaal wel wat bondiger gemogen.

Laat het ons meemaken

En wat doen hedendaagse schrijvers nog met het aloude advies: ‘Show them, don’t tell them’? Waarom vertelt de schrijver ons dat David aftakelt door zijn slaaptekort? Dat had ik graag mee willen maken. Ik had me net zo radeloos willen voelen als het hoofdpersonage. Al lezend uiteraard.

Afstand tot de personages

Die ervaring onthoudt Doerr ons in Verlossing. Daardoor blijft de afstand met de personages te groot. Een flink aangezette dramatische verhaallijn helpt dan niet meer. Ook de mierzoete symboliek niet: Niet bang zijn voor je dromen!


.Vertaling: Edo Marinus


 

Dit vinden jullie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besproken boek

Titel:

Schrijver:

Uitgever:

ISBN:

Vertaling:

Vind je de Rode Muur leuk?

Dan wil je misschien wel een klein bedrag doneren. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie.

Bedrag